Allmänna skötselråd för allt i skinn och läder
Skinn är ett äkta naturmaterial, som kräver god skötsel för att bibehållas. Skinn och läder blir bara vackrare med åren. Rengör läder och skinn kontinuerligt. Minst en gång om året om det är något du använder ofta. Smutsig nappaskinn och läder kan rengöras med sadeltvål eller galltvål och lite vatten.
Lädervård, läderrengöring:
Ta en blöt duk eller trasa, gnid in tvålen och rengör som vanligt.
Eftertorka med en ren fuktig trasa. Tvättning av skinn och läder som du kan göra själv. Viktigt att efter läderrengöring återfukta skinnet med läderfett.
Efter rengöring måste skinnet smörjas in med läderfett. (Undantag: råläder, nubuk och mocka ,som måste behandlas med sprej.)

Infettning av läder och skinnprodukter:
Läderfett måste appliceras på rent underlag (se ovan). Tag en ludd fri trasa och applicera läderfettet på lädret. Låt sjunka in i några timmar.
Torka bort överflödigt fett med en annan ludd fri trasa.
Läderfett:
Läderfett är lätt att applicera, med en luddfri trasa typ gamla nylonstrumpor. Det fungerar även utmärkt med din egen hand då kroppsvärmen hjälper till med att fettet går in lättar i skinnet.
Läderolja:
Går med fördel att användas till bokryggar, sadlar, möbler och mc-utrustning.

Finns i två färger välj mellan naturell eller svartolja.

Den färgade oljan är perfekt när din lädervara är så torra att färgen harförsvunnit lite på vissa ställen.
Läderoljans PH-värdet ska ligga nära lädrets egna så det mjukgör lädret och ger det längre livslängd. Läderoljan bör innehålla endast naturliga ingredienser ifrån växtriket. Bivax och impregnerande växtsaft.
Läderoljan är lite svårare att applicera då den flytande är lättare att flytta iväg till andra områden som kanske inte tål fett typ tygfoder. Stora ytor är dock betydligt snabbare att applicera med läderolja.

Tips och råd:
Undvik att skinn och läderprodukterna vistas i direkt solljus.
Fläckborttagning:
Använd trasa eller svamp som doppats i milt tvålvatten sadeltvål eller galltvål.
Använd ej bensin och rengöringslösningar, alkaliska och sura rengöringsmedel eller skurmedel.